Dit doet Miles

  • Geeft de actuele tijd en de afgesproken terugkeertijd weer.

  • Toont de navigatieroute naar de woonlocatie en vooraf ingestelde locatie(s).

  • Laat de cliënt real time zijn locatie zien, en of hij binnen het afgesproken bewegingsgebied blijft.

  • Meldt de cliënt wanneer het tijd is om terug te gaan naar de woonlocatie.

  • Biedt cliënt en zorgverlener de mogelijkheid om via Miles met elkaar (en andere vooraf ingestelde nummers) te bellen.

  • Heeft een paniekknop, waarmee de cliënt snel zorg op afstand krijgt van een zorgprofessional.

  • Alarmeert de instelling wanneer de cliënt niet op tijd terug is of buiten een afgesproken gebied gaat. De zorgprofessional ziet dan waar de cliënt is en belt de cliënt om de situatie op te lossen.

  • Heeft een alarm dat afgaat wanneer de smartwatch niet meer om de pols van de cliënt zit.

Hoe werkt het?

Stap 1
Als een cliënt ermee instemt en het binnen zijn behandelplan past, krijgt hij een Miles smartwatch met gepersonaliseerd bandje aangemeten. Dit is zo ontworpen, dat de cliënt het niet makkelijk kan verliezen of zelf kan afdoen.

Stap 2
De zorgverlener en de cliënt spreken af waar de cliënt naar toegaat en op welk tijdstip hij bij de instelling terugkeert. Locatie(s), bewegingsgebied en tijd worden voor vertrek ingesteld op de smartwatch.

Stap 3
De cliënt kan veilig op pad. Het navigatiesysteem in Miles wijst hem de weg naar de vastgestelde locatie(s). Verder krijgt hij een signaal als het tijd wordt om terug te keren, of als hij (bijna) buiten het afgesproken bewegingsgebied komt.

Stap 4
Lukt dat niet zelfstandig, dan kan de instelling hem ophalen of daarvoor de GGZ Vervoersdienst inschakelen. Eenmaal terug levert de cliënt de smartwatch in bij de zorgverlener.

Privacy

De privacy van cliënten is te allen tijde gewaarborgd. Zo zijn zij via een anonieme code geregistreerd in het systeem. Als het alarm afgaat, kunnen alleen zorgverleners zien waar een cliënt zich bevindt. Nadat hij is teruggekeerd, worden de verzamelde locatiegegevens binnen 24 uur uit het systeem verwijderd. Vanzelfsprekend voldoet Miles aan alle wettelijke eisen omtrent privacy.

Autonomie

Uit gesprekken met cliënten is verder naar voren gekomen dat het hen een veiliger gevoel geeft als ze de smartwatch zelf niet gemakkelijk kunnen afdoen. De technische aanpassing hiervoor aan het bandje is dus mede op hun verzoek. Ook belangrijk: Miles is alleen voor cliënten die er zelf gebruik van willen maken. Hun toestemming, en die van hun behandelaar, zijn dus altijd nodig. Ook kan een cliënt op elk moment met Miles stoppen.